2-7-2-  روش های تقسیم بندی……………………………………………….. 26

 

2-8-     تجزیه به مؤلفه‌های اصلی………………………………………………….. 27

 

2-9-    تجزیه به عامل‌ها……………………………………………………………. 29

 

فصل سوم -مواد و روشها

 

3-1-    مشخصات طرح آزمایشی…………………………………………………….. 37

 

3-2-    صفات مورد بررسی…………………………………………………………… 39

 

3-3-     صفات مرفولوژیک………………………………………………………….. 39

 

3-3-1-         عملکرد دانه و اجزائ عملکرد……………………………………….. 39

 

3-3-2-         تعداد بوته های استقرار یافته……………………………………… 39

 

3-3-3-         ارتفاع بوته…………………………………………………………….. 39

 

3-3-4-         ارتفاع بلال……………………………………………………………… 40

 

3-3-5-         تعداد کل برگ……………………………………………………………. 40

 

3-3-6-         تعداد برگ بالای بلال اصلی………………………………………… 40

 

3-3-7-         تعداد بوته برداشتی…………………………………………………… 40

 

3-3-8-         عملکرد دانه ناخالص………………………………………………….. 40

 

3-3-9-         عملکرد دانه خالص……………………………………………… 40

 

3-3-10-       تعداد ردیف دانه……………………………………………………….. 41

 

3-3-11-       قطر بلال………………………………………………………………… 41

 

3-3-12-       قطر چوب بلال………………………………………………………… 42

 

3-3-13-       عمق دانه…………………………………………………………….. 42

 

3-3-14-       طول بلال……………………………………………………………… 42

 

3-4-      اندازه گیری صفات کیفی…………………………………………………. 42

 

3-5-    نحوه اندازه گیری هتروزیس………………………………………………… 43

 

3-5-1-         هتروزیس نسبی……………………………………………………. 43

 

3-5-2-         هتروزیس استاندارد…………………………………………………. 44

 

3-6-     تعیین قند محلول با استفاده از معرف آنترون (Anthrone Reagent)……. 44

 

3-6-1-         روش کار……………………………………………………………… 45

 

3-6-2-         خشک کردن…………………………………………………………… 45

 

3-6-3-         استخراج………………………………………………………………. 46

 

3-6-4-         واکنش رنگ سنج………………………………………………….. 46

 

3-6-5-         منحنی استاندارد……………………………………………………. 47

 

3-6-6-         منحنی استاندارد برای میکروپلیت………………………………. 49

 

3-7-    محاسبه درصد ساکارز……………………………………………………… 50

 

3-8-    محاسبات آماری……………………………………………………………. 53

 

3-8-1-         تجزیه واریانس ساده……………………………………………… 53

 

3-8-2-         تجزیه به مؤلفه‌های اصلی………………………………………. 54

 

3-8-3-         تجزیه به عامل‌ها……………………………………………………. 54

 

3-8-4-         تجزیه خوشه‌ای…………………………………………………… 54

 

3-9-    نرم افزارهای مورد استفاده در تجزیه های آماری………………………. 54

 

فصل چهارم-نتایج و بحث

 

4-1-    نتایج تجزیه  واریانس………………………………………………………… 57

مقالات و پایان نامه ارشد

 

 

4-2-    مقایسات میانگین…………………………………………………………… 59

 

4-2-1-         ارتفاع بوته…………………………………………………………….. 59

 

4-2-2-         ارتفاع بلال…………………………………………………………….. 59

 

4-2-3-         طول تاسل…………………………………………………………… 60

 

4-2-4-         طول بلال…………………………………………………………… 61

 

4-2-5-         قطر ساقه……………………………………………………………. 61

 

4-2-6       تعداد برگ……………………………………………………………….. 63

 

4-2-7-         تعداد برگ بالای بلال اصلی……………………………………….. 63

 

4-2-8-         عمق دانه……………………………………………………………. 66

 

4-2-9-         تعداد ردیف دانه در بلال…………………………………………….. 66

 

4-2-10-       تعداد دانه در ردیف بلال……………………………………………. 67

 

4-2-11-       عملکرد دانه……………………………………………………………. 67

 

4-3-    وراثت پذیری…………………………………………………………………… 68

 

4-4-    هتروزیس و هتروبلیتیوزیس……………………………………………….. 70

 

4-5-    تجزیه به مولفه های اصلی……………………………………………….. 75

 

4-6-     تجزیه به عامل ها………………………………………………………….. 77

 

4-7-    تجزیه خوشه ای……………………………………………………………… 80

 

4-8-    کیفی…………………………………………………………………………. 84

 

4-9-    تجزیه بایپلات………………………………………………………………… 90

 

4-9-1-  ارزیابی صفات در بین ژنوتیپها……………………………………………. 91

 

4-9-2-  ارزیابی ژنوتیپها در بین صفات………………………………………….. 93

 

4-9-3-  متوسط پایداری ژنوتیپها……………………………………………………. 95

 

نتیجه گیری………………………………………………………………………… 97

 

فصل 5-     فهرست منابع…………………………………………………………. 99

 

چکیده:

 

ذرت شیرین با نام علمی  (Zea mays L.var saccharata ) به عنوان یکی از سبزیجات مفید و با ارزش غذایی بالا می­تواند در سبد غذایی خانوارها وارد و تثبیت گردد. برآورد تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری و هتروزیس لاین ها و هیبریدهای ذرت شیرین و فوق شیرین برای اهداف به نژادی اهمیت زیادی دارد و می تواند به تعیین استراتژی های اصلاحی کمک کند. این تحقیق به منظور بررسی صفات کمی و کیفی ژنوتیپ­های ذرت شیرین و فوق شیرین در مرکز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اجرا گردید. در این پژوهش 38 ژنوتیپ ذرت شیرین و فوق شیرین (شامل: 13 لاین، 18 هیبرید و 7 رقم تجاری جدید ذرت شیرین و فوق شیرین) در سه تكرار، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت بسیار معنی داری بین اکثر ژنوتیپ ها برای کلیه صفات وجود داشت، دامنه تغییرات وراثت پذیری عمومی از  71/85 درصد تا 49/85 درصد متفاوت بود که به ترتیب مربوط به صفات تعداد کل برگ و عملکرد دانه بود. بر اساس مقایسات میانگین هیبرید تجاری Passion بیشترین و لاین Harvest gold کمترین عملکرد دانه قابل کنسرو را داشتند. همچنین بالاترین درصد هتروزیس مربوط به صفت عملکرد دانه بود که در هیبرید Temptation × Chase با 92/446 درصد دیده شد. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که 3 مولفه اول در مجموع 72 درصد از تنوع کل موجود در بین داده ها را توجیه می نماید. نتایج تجزیه بای پلات نیز نشان داد که در بین ژنوتیپ ها، هیبرید امید بخش Harvest gold × Merit با توجه به نمودار چند ضلعی و نمودار میانگین پایداری، از ارزش و پایداری بالایی برای اکثر صفات کمی برخوردار بوده. همچنین تجزیه خوشه ای ژنوتیپ های مورد مطالعه را به 3 گروه تقسیم بندی نمود. نتایج تجزیه صفات کیفی نشان داد که ژنوتیپ Harvest gold × Merit از نظر اکثر صفات کیفی که توسط تست پانل بررسی شد می تواند با رقم شاهد که یک رقم صنعتی و وارداتی است قابل رقابت باشد. همچنین می توان گفت که لینه های Harvst gold, Chase Temptation, باعث بهبود صفاتی چون عملکرد دانه، عمق دانه، تعداد دانه در ردیف، طول بلال و ارتفاع بوته شده اند و ترکیب پذیری خوبی را نشان داده اند. بنابراین لاین های مذکور می توانند در برنامه های اصلاحی آینده به عنوان لاین­های امید بخش مورد استفاده قرار گیرند.

 

فصل اول: مقدمه و کلیات

 

1-1- مقدمه

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...