2-6-2-4- نشانگرهای مولکولی…………………………………………… 14

 

2-6-2-4-1- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA……………………….

 

2-6-2-4-1-1- نشانگر­های مولکولی مبتنی بر هیبریداسیون…………… 15

 

2-6-2-4-1-2- نشانگر­های مولکولی مبتنی بر واکنش زنجیره­ای پلیمراز..16

 

2-6-2-4-1-3- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر PCR و هیبریداسیون….. 16

 

2-6-2-4-1-4- نشانگرهای مبتنی بر توالی­یابی (SNPها) و تراشه DNA….

 

2-7- کاربرد نشانگرهای مولکولی………………………………………. 17

 

2-8- انتخاب میان انواع مختلف نشانگرها…………………………….. 19

 

2-9- کاربرد نشانگرهای مولکولی در برنج……………………………… 19

 

2-10- انتخاب به کمک نشانگرها……………………………………….. 21

 

2-11- استفاده از نشانگرهای مولکولی درتهیه نقشه ژنتیکی……… 21

 

2- 12- ریزماهواره…………………………………………………………. 22

 

2-12-1- تشخیص آلل­های ریزماهواره……………………………………. 24

 

2-12-2- مزایای نشانگرهای ریزماهواره………………………………… 24

 

2-12-3- مشکلات کار با ریزماهواره…………………………………….. 25

 

2-12-3-1- اشتباهات آلل خوانی……………………………………….. 25

 

2-12-3-2- آلل­های صفر……………………………………………………. 26

 

2-12-3-3- اندازه نمونه مورد نیاز………………………………………… 26

 

2-12-4- ریزماهواره­ها درگیاهان و برنج………………………………….. 27

 

2-12-5- کاربردهای ریزماهواره…………………………………………… 28

 

2-13- نقشه­ های پیوستگی ژنتیکی…………………………………… 28

 

2-14- ویژگی­های نقشه…………………………………………………….. 29

 

2-15- سابقه نقشه یابی صفت رنگ دربرنج…………………………… 30

 

2-15-1- ارتباط بین رنگ پریکارپ وصفت گلوتیوز ………………………..33

 

2-15-2- توارث رنگ نوک دانه و ارتباط آن با صفات دیگر……………….. 33

 

2-15-3- روابط بین رنگ کلاله با صفات دیگر…………………………….. 34

 

2-15-4- ارتباطات بین رنگ پوشبرگ و صفات دیگر…………………….. 34

 

2-15-5- ارتباط بین رنگ کلاله و رنگ پوشبرگ…………………………. 35

 

2-15-6- ارتباط بین رنگ زبانک با صفات دیگر………………………….. 35

 

2-15-7- ارتباطات بین رنگ زبانک و رنگ پریکارپ……………………… 35

 

2-15-8- نشاندار کردن ژن­های مهم اقتصادی و انتخاب به کمک نشانگر (همراه)…36

 

2-15-9- مطالعه ژنتیکی و نشاندارکردن ژن صفت رنگ در برنج……… 37

 

فصل سوم: مواد و روشها

 

3-1- مواد گیاهی…………………………………………………………. 41

 

3-1-1- رقم 18-33DN-……………………………………………………

پایان نامه و مقاله

 

 

3-1- 2- رقم ندا ……………………………………………………………42

 

3-2- کشت والدین و جمعیت F2…………………………………………

 

3-3- تهیه نمونه برگی…………………………………………………… 43

 

3-4- ارزیابی صفت……………………………………………………….. 44

 

3-5- استخراج DNA ………………………………………………………

 

3-5-1- روش استخراج DNA……………………………………………..

 

3-6- بررسی کمیت و کیفیت DNA استخراج شده…………………… 49

 

3-6-1- ازطریق اسپکتروفتومتر…………………………………………. 49

 

3-6-2- به وسیله الکتروفورز ژل آگارز…………………………………… 49

 

3-7- بارگذاری نمونه­ ها و اجرای الکتروفورز…………………………… 50

 

3-8- آماده سازی آغازگرهای ریزماهواره……………………………… 51

 

3-9- انجام واکنش PCR………………………………………………….

 

3-10- تجزیه وتحلیل داده ها…………………………………………….. 54

 

فصل چهارم: نتایج و بحث

 

4-1- ارزیابی فنوتیپی…………………………………………………… 57

 

4-2- ارزیابی مولکولی…………………………………………………… 58

 

4-2-1- غربال والدین……………………………………………………… 58

 

4-2-2- تحلیل لینکاژ ………………………………………………………60

 

4-3- ارزیابی نشانگر RM253 در ارقام دیگر برنج……………………… 64

 

فصل پنجم

 

پیشنهادات……………………………………………………………….. 68

 

منابع………………………………………………………………………..70

 

ضمائم

 

لیست پرایمرهای بکار رفته در پژوهش………………………………… 79

 

تهیه محلول­های مادری…………………………………………………… 81

 

ماتریس داده­های مولکولی و فنوتیپی…………………………………. 83

 

چکیده:

 

وجود رنگدانه­ های آنتوسیانین در برنج عامل اصلی تولید پایه ساقه ارغوانی رنگ محـسوب می­شود. رنگ پایه ساقه در برنج رابطه مستقیم و قوی با تشکیل دانه ­های رنگی در برنج دارد که در زیر پوسته آنها به دلیل تراکم متفاوت رنگیزه­های آنتوسیانین در لایه­های مختلف پریکارپ، پوشش دانه و آلورون، رنگ­های سرخ، ارغوانی و سیاه مشاهده می­شود. بمنظور درک درست از مسیر بیوسنتزی آنتوسیانین که اطلاعات مفیدی را در زمینه بیولوژی مولکولی و ژنتیک برنج به همراه خواهد داشت، الگوی تفرق ژن رنگ پایه ساقه با استفاده از تعداد 123 تک بوته از جمعیتF2  حاصل از تلاقی 18-33 – DN و ندا مورد مطالعه قرار گرفت.  ارزیابی تک بوته­های  F2 بر اساس رنگ پایه ساقه نشان داد تعداد 83 بوته رنگی (ارغوانی) و تعداد 40 بوته بی­رنگ تولید شده نسبت تفرق 1 :075/2 را ایجاد می­نماید. آماره c2 این نسبت تفرق برابر 48/3 بود که از نسبت تفکیک  3:1 اختلاف معنی داری را نشان نداد (95/0p < ). در نتیجه ثابت شد که صفت مورد نظر از سیستم کنترل تک ژنی تبعیت می­نماید. مطالعات انجام شده با استفاده از 59 نشانگر مولکولی میکروساتلیت میزان 28 درصد چند شکلی بین والدین را نشان داد و آنالیز پیوستگی روی تک بوته­های مغلوب جمعیت F2 از تلاقی ندا × 18-33 –   DNثابت کرد که ژن رنگ پایه ساقه بر روی بازوی کوتاه کروموزوم شماره 6 برنج با نشانگرRM253 که در فاصله 15 سانتی مورگان از ژن قرار دارد همبسته می باشد.

 

فصل اول: مقدمه

 

1-1- تولیدکنندگان برنج

 

برنج پس از گندم دومین غله مهم در دنیا به حسـاب می­آید و به عنوان یکی از مهمترین محصولات استراتژیک جهان از اهمیت و جایگاه ویژه­ای برخوردار است، نزدیک به 90 درصد سطح زیر کشت و تولید برنج متعلق به کشورهای خاور دور می­باشد. بیش از نصف محصول برنج دنیا در دو کشور هند و چین تولید می­شود. به طور کلی، کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری برمه، تایلند، ویتنام، لائوس، اندونزی، فیلیپین، پاکستان، هند، آمریکا، ژاپن، ایتالیا، مصر، چین، برزیل، کوبا، مکزیک و استرالیا از تولیدکنندگان عمده برنج به شمار می­آیند. میزان تولید برنج در تایلند، برمه، ویتنام و لائوس بیش از مصرف داخلی آنهاست و بنابراین نزدیک به 90 درصد برنج موجود در بازارهای دنیا متعلق به این 4 کشور می­باشد (53).

 

2-1- کشت برنج در ایران

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...