پایان نامه تکنیکهای سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در کنترل سیلابهای شهری |
فصل اول:
کلیات تحقیق
- مقدمه
صنعتی شدن جوامع، تأثیرات نامطلوبی در هیدرولوژی حوضه آبریز مربوطه میگذارد و موجب تشدید سیلابها، افزایش آلودگی در قسمت پایاب،کاهش جریانهای پایه و کاهش تغذیهی آبهای زیر زمینی میگردد (طاهری بهبهانی و همکار،1375). به بیان دیگر، تحولات هیدرولوژیک ناشی از شهر سازی و نحوه کاربری، تغییر در حجم کل روانابها، میزان تغذیه ناشی از بارش، حداکثر آبدهی (پیک)سیلابها و کیفیت آب دارند.
اکثر شهرهای ایران در خروجی حوضهها بنا شده اند و شهر تبریز نیز از این امر مستثنی نیست، افزایش سطوح نفوذ ناپذیر که ناشی از شهر سازی و احداث ساختمان بر خاكهای نفوذ پذیر است، طبعأ از سطوح نفوذ پذیر حوضه که قادر به
جذب بخشی از بارندگی است کاسته و در نتیجه بر حجم کل رواناب شهر افزوده است(بزرگ زاده،1372).بررسی آمار و اطلاعات خسارت ناشی از وقوع سیلاب در ایران و جهان بیانگر گستردگی صدمات ناشی از سیلاب به منابع طبیعی،انسانی و اقتصادی مناطق مختلف میباشد (وهابی،1385).
روند افزایش سیل در 5 دهه ی گذشته نشان میدهد که تعداد وقوع سیل در دهه 80 نسبت به دهه 40 تقریبا 10 برابر شده است و به عبارت دیگر 900 در صد افزایش داشته است (عبدی،1385). مهار طغیان و سیلاب مستلزم آشنایی مطلوب به نحوه عملکرد سیستم هیدرولوژیکی منطقه است (رامشت،1385). پهنه بندی خطر سیل،در واقع ابزاری اساسی برای مدیریت کاهش خطرهای سیل است و وسیله ایقانونی در دست دولت و مسئولان برای کنترل و مدیریت کاربری اراضی و برنامههای توسعههمزمان با کاهش خطرهای سیل و حفاظت محیط زیست است(تلوری،1376). نهایتاًدر این پژوهش به منظور تعیین محدودههای بحرانی و پیش بینی دامنه خسارات ناشی از سیلاب در شرایط مختلف از نظر توجیه اقتصادی و اجتماعی، برنامههای کنترل و مهار سیلاب، نقشه پهنه بندی خطر سیلاب تهیه گردید.
- بیان مسئله
موضوع سیلابهای شهری اگر چه همواره یکی از اقدامات مطالعاتی مرتبط با طرحهای شهرسازی به شمار میرود اما غالبا با این موضوع به صورت سطحی و کم اهمیت برخورد شده است.
شناخت هر چه بیشتر پدیدهها و پارامترهای موثر درسیلابهای شهری و پیشرفتهای روز افزون که در زمینه ی محاسباتی منجربه تهیه ی نرم افزارهای متنوعی گردیده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-10-07] [ 08:48:00 ب.ظ ]
|