روان درمانی از دیدگاههای مختلف |
برای تغییر برنامههای تقویت کننده حاکم بر رفتار فرد افسرده باید تغییری در برنامه فعالیتهای روزمره وی ایجاد شود لذا باید شرایط محیطی و تاریخچه عوامل مؤثر و بیماری مطالعه و بررسی شود تا رویداد و اشیایی که میتواند به فرد بیمار خاصیت تقویت کننده بدهد شناسایی و مشخص شوند و بتوان به درمان بیمار پردخت. برای رسیدن به این هدف باید از یک یا چند مورد از راههای زیر استفاده نمود:
1- تشخص مشکلات: مشکلاتی که بیماری فرد را تشدید میکند باید شناسایی شود سپس برای بر طرف نمودن آن اقدام نمود تا شکستهای احتمالی که تفکرات منفی را به همراه دارد به موفقیتهای که تقویت مثبت را به همراه دارند تبدیل شوند.
2- روان درمانی به وسیلهی مشاوران، روان شناسان و روان پزشکان: در این روش باید از انواع روشهای روان درمانی کمک گرفت تا شخص بیمار گذشتهاش را التیام بخشد. برای رسیدن به این هدف از طرح مسایل زیاد برای خود بیمار خودداری میشود تا وی بتواند به آیندهاش خوشبین شود.
3- افزایش فعالیت خوشایند و مطبوع: مشخص کردن نوع فعالیتهایی که برای فرد بیمار جالب است از اهمیت خاص برخوردار است با شناخت این فعالیتها میتون شرایطی جهت افزایش فراوانی آن رفتار ایجاد نمود.
4- افزایش مهارتهای اجتماعی: ابتدا باید مشخص کرد چه حوزههایی از روابط اجتماعی به تشویق و اضطراب منجر میگردند تا بتوان از مهارتهای موجود کمک گرفت و واکنش عاطفی را که باعث اختلال مهارتهای اجتماعی میگردند نشان داد. لذا با بالا بردن تعداد رویدادهای مطبوع در محیط مریض بهتر میتوان به روابط متقابل پرداخت.
5- دخالت گروهی: انجام بعضی تمرینهای ساده و کوچک مشخص شده و درجه بندی شده با اعضای خانواده میتواند کمک کند تا بیمار بتواند در راه تعلیم موفقیتهای گروهی که باید از آن استفاده نماید گامهایی مؤثری بردارد و در ارتباط با اعضای گروه از نتیجه و بازتاب رفتار خود در گروه آشکار شود.
6- ایجاد مهارتهای شناختی: افراد افسرده معمولاً دارای افکار منفی و بیهوده هستند و از آیندهی خود رنج میبرند. بسیاری از این بیماران معیارهای رفتار، موفقیت بالا و سختگیرانهای برای خود دارند. لذا، مهارتهای اجتماعی و شغلی فعلی خود را برای رسیدن به آن ها کافی نمیدانند. تغییر دادن اصلاح این جنبههای ذهنی یا شناختی مورد توجه رفتارگرایان است.
7- روش فرافکنی زمان لازاروس: اساس این روش عبارت است از تصویر یا تجسم حوادث و فعالیتهای مثبت و مطبوع در آینده مواقعی که احساس افسردگی به بیمار دست میدهد. این فعالیتهای لذتبخش از کارهای سادهای چون خوردن یک غذای لذیذ یا گرفتن دوش آب گرم تا فعالیتهای فکری، کوشش و صحبت با دوستان مورد علاقه را میتواند در بر گیرد(اکبری، 1389، صص226-225).
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-03-02] [ 11:12:00 ب.ظ ]
|