پایان نامه ارشد:بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران مانند گونه گیاهی عشقه (Hedera … |
مقدمه
1-1- تیره آرالیاسه
4
1-1-1-مشخصات جنس هدرا
5
1-1-1-1- هدرا پاستوچووی
7
1-1-2- تیره نخود
9
1-1-2-1–مشخصات جنس لیلکی
10
1-1-3– شیمی جنس عشقه
12
1-1-4–شیمی جنس لیلکی
13
بخش دوم: روغنهای اسانسی و اثرات دارویی
2-2- روغنهای اسانسی
15
1-2-1- تعریف
15
1-2-2– شیمی روغن های اسانسی
17
1-2-3 –روشهای تهیه و استخراج روغن های اسانسی
18
1-2-3-1– روشهای تقطیر
18
1-2-3-1-1- تقطیر با آب
19
1-2-3-1-2- تقطیر با بخار مستقیم
19
1-2-3-1-3- تقطیر با آب و بخار آب
20
1-2-3-2- استخراج توسط حلال
21
1-2-3-3- استخراج به کمک فشار
21
1-2-3-4- استخراج با چربی سرد
21
1-2-3-5- استخراج با چربی داغ
22
1-2-3-6- استخراج به کمک گازها
22
عنوان
صفحه
1-2-4- طبقه بندی اسانس ها
23
1-2-4-1- اسانس های طبیعی
23
1-2-4-2- اسانس های شبه طبیعی
23
1-2-4-3- اسانس های مصنوعی
24
1-2-5- کاربرد روغن های اسانسی
24
1-2-6- اثرات دارویی اسانس ها
25
1-2-6-1- اثرات گوارشی
25
1-2-6-2- اثرات قلبی و عروقی
25
1-2-6-3- اثرات تنفسی
25
1-2-6-3- اثر کاهش قند خون
26
1-2-6-4- اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی
26
1-2-6-5- اثرات پوستی
26
1-3- عصاره گیری
27
1-3-1- استخراج مواد متشکله دارویی
27
1-3-2- روش های عصاره گیری (استخراج)
28
1-3-2-1- روش خیساندن
28
1-3-2-2- پرکولاسیون
28
1-3-2-3- هضم
29
1-3-2-4- روش دم کردن
29
1-3-2-5- روش سوکسله
29
بخش سوم: شیمی ترپنوییدها
1-3-1– شیمی ترپنوییدها
31
1-3-2– طبقه بندی ترپنوییدها
32
1-3-2-1– همی ترپنوییدها
32
1-3-2-2–مونو ترپنوییدها
32
1-3-2-3– سزکویی ترپنوییدها
34
1-3-2-4– دی ترپنوییدها
36
1-3-2-5– سستر ترپنوییدها
37
عنوان
صفحه
1-3-2-6– تریترپنوییدها
37
1-3-2-7– تترا ترپنوییدها
38
1-3-2-8 –پلی ترپنوییدها
38
بخش چهارم: اثرات آنتی باکتریال وآنتی اکسیدانت
1-4-آنتی اکسیدان ها 40
1-4-1-تعریف علمی 40
1-4-1-1- ویژگی های آنتی اکسیدان ها 40
1-4-1-2- دامنه فعالیت آنتی اکسیدان ها 42
1-4-1-3- ویژگی های آنتی اکسیدان های سنتزی 43
1-5- آنتی باکتریال ها 44
1-5-1- بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره 44
1-5-1-1– شرح مختصری درباره میکرو ارگانیسم های مورد آزمایش45
1-5-1-1-1– استافیلوکوکوس اورئوس 45
1-5-1-1-2– باسیلوس سوبتیلیس 45
1-5-1-1-3– اشریشیاکلی 46
1-5-1-1-4- پسودوموناس آئروژینوزا 46
فصل دوم: بخش تجربی | ||
2-1- اسانس گیری | 49 | |
2-1-1- مواد و وسایل | 49 | |
2-1-1-1-گیاهان مورد استفاده | 49 | |
2-1-1-2- دستگاههای مورد استفاده | 49 | |
2-1-2-روش کار | 50 | |
2-1-2-1- استخراج اسانس | 50 | |
2-1-2-2- جدا سازی و شناسایی مواد تشکیل دهنده روغن اسانسی گیاه | 52 | |
2-2-عصاره گیری | 54 | |
2-2-1- مواد و وسایل | 54 | |
2-2-1-1-گیاه مورد استفاده | 54 | |
2-2-1-2- مواد مورد استفاده | 54 | |
عنوان | صفحه | |
2-2-1-3- دستگاه مورد استفاده | 54 | |
2-2-2- بررسی شیمیایی گیاه عشقه | 54 | |
2-2-3- جداسازی مواد تشکیل دهنده ی عصاره | 55 | |
2-3- بررسی اثرات آنتی باکتریال | 55 | |
2-3-1- مواد و وسایل | 55 | |
2-3-1-1 گیاه مورد استفاده | 55 | |
2-3-2-1- مواد مورد نیاز | 55 | |
2-3-2-2- وسایل مورد نیاز | 55 | |
2-3-2- روش کار | 56 | |
2-3-2-1- تهیه ی محیط کشت LB | 56 | |
2-3-2-2- باکتری ها و نحوه آماده سازی کشت باکتریایی در LB | 56 | |
2-3-2-3- بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره گیاهی به روش حداقل غلظت بازدارندگی رشد باکتری ها |
57 |
|
2-4- بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره | 58 | |
2-4-1- مواد و وسایل | 58 | |
2-4-1-1- گیاه مورد استفاده | 58 | |
2-4-1-2- مواد مورد نیاز | 58 | |
2-4-1-3- وسایل مورد نیاز | 58 | |
2-4-2- اصول کار روش DPPH | 59 | |
2-4-2-1- ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکال DPPH | 60 | |
2-4-3- ارزیابی محتوای فنولی | 60 | |
2-4-3-1- تعیین محتوای کلی فنولی | 61 | |
2-4-4- ارزیابی محتوای فلاونوییدها | 62 | |
2-4-4-1 تعیین محتوای کلی فلاونوییدی | 63 | |
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری | ||
3-1- نتایج آزمایشگاهی | 65 | |
3-1-1- آنالیز و شناسایی کمی و کیفی اجزای موجود در اسانس | 66 | |
3-2- بررسی ترکیبات شناسایی شده از اسانس گیاهان | 78 | |
عنوان | صفحه
|
|
3-5 – نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانت عصاره گیاهان مورد بررسی | 97 | |
3-5-1- داده های روش DPPH | 97 | |
3-5-2- داده های روش فنولی | 102 | |
3-5-3- داده های روش فلاونوییدی | 103 | |
3-7- نتیجه گیری | 105 | |
3-7- پیشنهاداتی برای کارهای آینده | 106 | |
فهرست شکلها |
|
|
عنوان | صفحه | |
فصل اول– بخش اول | ||
شکل 1-1–گیاه عشقه | 9 | |
شکل 1-2– گیاهلیلکی | 12 | |
شکل 1-2-1– دستگاه تقطیر با بخار مستقیم | 21 | |
شکل 1-2-2– دستگاه استخراج روغن اسانسی به کمک گاز دی اکسید کربن | 24 | |
فصل دوم: بخش تجربی | ||
شکل 2-1– نمایی از دستگاه اسانس گیر (کلونجر) | 51 | |
شکل 2-2– نمایی از لوله های حاوی محیط کشت مایع LB | 57 | |
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری | ||
شکل 3-1- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغنهای اسانسی برگ، ساقه ومیوه گیاه عشقه | 75 | |
شکل 3-2- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغنهای اسانسیمیوه گیاه لیلکی | 77 | |
شکل 3-3–نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتیل استات گیاه عشقه به روش DPPH | 98 | |
شکل 3-4- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره متانولی گیاه عشقه به روش DPPH | 99 | |
شکل 3-5- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره استونی گیاه عشقه به روش DPPH | 100 | |
شکل 3-6- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتانولی گیاه عشقه به روش DPPH | 101 | |
فهرست شماها
عنوان | صفحه | |
شمای 1-3-1– مسیر بیوسنتز مونوترپنوییدها | 34 | |
شمای 1-3-2– مسیر بیوسنتز سزکویی ترپن ها | 36 | |
شمای 1-3- 3– مسیر سنتز ژرانیل پیرو فسفات | 37 | |
فهرست جدولها
عنوان | صفحه |
فصل اول- بخش اول | |
جدول 1-1-جنسهای مهم خانواده آرالیاسه | 5 |
جدول1-1-2- گونه های جنس هدرا | 7 |
فصل اول-بخش سوم | |
جدول1-3-1- طبقهبندی ترپنوییدها بر اساس تعداد واحد ایزوپرنی | 33 |
فصل دوم | |
جدول 2-1- گیاهان مورد بررسی | 49 |
جدول 2-2- مقدار و اندام گیاهان مورد بررسی | 50 |
جدول 2-3- زمان هایبازداری آلکان های نرمال بر روی ستونHP-5 MS | 53 |
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری | |
جدول 3-1–درصد اسانس و روش استخراج | 65 |
جدول 3-2- ترکیبات تشکیل دهنده روغنهای اسانسی برگ، ساقه و میوه گیاه عشقه | 71 |
جدول 3-3- ترکیبات تشکیل دهنده روغنهای اسانسی میوه لیلکی | 76 |
جدول3-4- تاثیر غلظت مختلف عصاره اتانولی گیاه عشقه بررشد باکتریها بهکمک روش حداقل غلظت مهار کنندگی |
96 |
جدول3-5- فعالیت آنتی اکسیدانیاتیل استات برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH | 97 |
جدول3-6- فعالیت آنتی اکسیدانی متانولی برگ و میوه گیاه عشقهبا روش DPPH | 99 |
جدول3-7- فعالیت آنتی اکسیدانی استونی برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH | 100 |
جدول3-8- فعالیت آنتی اکسیدانی اتانولی برگ و میوه گیاهعشقهبا روش DPPH
جدول 3-9-درصد ترکیبات فنولی |
101
103 |
جدول 3-10-درصد ترکیبات فلاونوییدی | 101 |
|
فهرست طیفها
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری | |
طیف 3-1- کروماتوگرام گازی اسانس برگ عشقه | 67 |
طیف 3-2- کروماتوگرام گازی اسانس ساقه عشقه | 68 |
طیف 3-3- کروماتوگرام گازی اسانس میوهعشقه | 69 |
طیف 3-4- کروماتوگرام گازی اسانس میوه لیلکی | 70 |
طیف 3-5- طیف جرمی نمونه جداسازی شده 4,2 نونادینال | 79 |
طیف 3-6- طیف جرمی استاندارد 4,2 نونادینال | 79 |
طیف 3-7- طیف جرمی نمونه جداسازی شده آلفا- پینن | 81 |
طیف 3-8- طیف جرمی استاندارد آلفا- پینن | 81 |
طیف 3-9- طیف جرمی نمونه جداسازی شده لیمونن | 83 |
طیف 3-10- طیف جرمی استاندارد لیمونن | 83 |
طیف 3-11- طیف جرمی نمونه جداسازی شده ترانس بتا فارنسن | 85 |
طیف 3-12- طیف جرمی استاندارد ترانس بتا فارنسن | 85 |
طیف 3-13- طیف جرمی نمونه جداسازی شده تیمول | 87 |
طیف 3-14- طیف جرمی استاندارد تیمول | 87 |
طیف 3-15- طیف جرمی نمونه جداسازی شده بتا بیسابولن | 89 |
طیف 3-16- طیف جرمی استاندارد بتا بیسابولن | 89 |
طیف 3-17- طیف جرمی نمونه جداسازی شده لیینولئیک اسید | 91 |
طیف 3-18- طیف جرمی استاندارد لیینولئیک اسید | 91 |
طیف 3-92- طیف جرمی نمونه جداسازی شده پالمتیک اسید | 93 |
طیف 3-20- طیف جرمی استاندارد پالمتیک اسید | 93 |
لیست علایم و اختصارات
ی نوشتهها
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-10-09] [ 04:04:00 ب.ظ ]
|